Arhitectul peisagist este un specialist care imbina in mod armonios arta si design-ul cu mai multe meserii frumoase astfel incat sa ofere un mediu cat mai placut in tot ceea ce inseamna exterior: natura, parcuri, gradini, spatii rezidentiale sau urbane, infrastructura urbana si altele. Cu alte cuvinte, arhitectul peisagist este profesionistul care va poate oferi frumosul si va poate spori calitatea vietii din afara imobilelor in care suntem atrasi sa ne petrecem viata din ce in ce mai mult.
Multi cred ca amenajarea unei gradini, a unui parc, a unui spatiu urban sau a oricarui spatiu exterior poate fi facuta cu cateva pavele, cateva plante si eventual cu un decor bine centrat. Ei bine, la fel cum multi pot scrie cateva randuri, nu multi pot produce opere de arta in literatura care sa se identifice in timp ca un punct de reper pe care oamenii sa il pretuiasca la o valoare mai mare decat o simpla compunere sau o scrisoare de dragoste. La fel si arhitectul peisagist. El aduce cu el o serie de cunostinte care aplicate intr-un design pot garanta ca produsul final va trece testul timpului si va oferi un punct de reper in viata celor care beneficiaza de acesta.
Intr-o prima etapa voi sta de vorba cu clientul in incercarea de a intelege cat mai mult din ceea ce isi doreste, sa cunosc cat mai bine spatiul de amenajat si sa incercam sa punem pe hartie impreuna o Tema de Proiectare initiala care sa ne ajute sa determinam implicatiile tehnice si un buget aferent. De obicei acest prim pas nu implica niciun cost si este menit sa cimenteze o intelegere pentru pasii urmatori.
Studiul si Analiza spatiului de amenajat. Clientului i se va cere sa furnizeze cativa parametri tehnici (plan cu dimensiuni, cote de nivel, existenta constructiilor de orice natura, alei, anexe, utilitati, etc) care se pot materializa intr-un studiu topografic, plus alte informatii utile (plante existente, vecinatati, microclimat, etc). Acestea se vor obtine prin consultarea arhitectului peisagist care va determina care dintre aceste informatii sunt necesare si, in cazul in care informatiile respective nu exista, pot fi comisionate catre un specialist cu acordul clientului. Arhitectul peisagist va face si el un studiu fotografic propriu pentru a-l asista in procesul de design. Nici acest pas nu implica nici un cost din partea clientului, inafara taxelor pentru studiul topografic.
Conceptul de design si studiul de fezabilitate. Dupa intocmirea formelor legale de colaborare si obtinerea acordului clientului, arhitectul peisagist va furniza un concept de design si va produce o prezentare a acestui concept, materializat intr-un Raport de fezabilitate si Concepte de Design. Acesta va cuprinde o serie de informatii si imagini 2D si 3D, care vor ajuta clientul sa vizualizeze si sa obtina toate informatiile cu privire la design, costuri si capacitate de implementare. Costurile in aceasta etapa sunt bazate pe precedente similare ca structura si au doar un titlu informativ pentru determinarea unui buget pe care clientul sa il aiba in vedere inainte de luarea unei decizii. Pe marginea acestuia se pot derula discutii pentru ajustarea propunerii, astfel incat sa se ajunga la un consens si in privinta costurilor sar si a designului. Aceasta etapa implica un cost fix, care in functie de complexitatea propunerii si a vizualizarilor, poate varia foarte mult.
Proiectul tehnic. Acesta presupune o serie de sub-etape prin care, initial se stabileste un design final, un buget fix determinat prin metode specifice de cuantificare a materialelor, manoperei, logisticii de implementare si a altor detalii care se pot regasi intr-un Caiet de Sarcini. Aditional se furnizeaza si un document numit Specificatiile lucrarilor, in care se regasesc informatii detaliate asupra tuturor lucrarilor implicate in procesul de constructie. Se intocmeste documentatia pentru contractori si furnizorii de materiale, astfel incat Clientul, Contractorul si Arhitectul peisagist sa vorbeasca aceeasi limba. Astfel se evita conflictele cu privire la felul in care se executa lucratile, cantitatile de materiale si in cele din urma a aspectului financiar, atat de important in derularea acestor proiecte. Documentele sunt furnizate in format PDF si contin planse generale, sectiuni, detalii de constructii, planuri de plantare, si orice alta informatie considerata necesara pe parcursul executiei lucrarilor. Eu personal consider ca aceasta etapa este foarte importanta si sunt mandru sa spun ca detaliul tehnic pe care il pot furniza ajunge sa acopere cele mai mici si nesemnificative aspecte, care aplicate corect ofera calitatea produsului final atat de apreciat de catre clientii mei. Acest pachet de informatii permite un control strict al costurilor si nu lasa nici o posibilitate ca orice detaliu, oricat de mic, sa fie lasat la voia intamplarii. Costurile pentru aceasta etapa sunt proportionale cu complexitatea proiectului, de obicei intre 2,5 si 7% din valoarea de investitie, asa cum reiese din studiul de costuri sau pretul oferit de catre contractor conform Caietului de Sarcini. La acestea se pot adauga si costurile cu deplasarea si supravegherea de santier, costuri cu modificari de design si detalii de constructie.
Plantarile se fac dupa executia tuturor lucrarilor de constructie, conform planurilor de plantare generale si detaliate. Lista de plante este pregatita astfel incat furnizorul sa trimita plantele cu specificatii conform scopului, mai mari sau mai mici, formate sau naturale, cu metode de livrare astfel incat sa se elimine orice riscuri. sa cum imi place mie sa spun, plantarile sunt echivalentul amenajarii unei case cu un design de interior: culoare, textura, structura, spatialitate si utilitate. Eu am tendita sa tin costurile cu plantele si plantarea, separat de proiectul tehnic pentru ca aceasta este etapa care da forma si culoare intregii amenajari iar clientul de cele mai multe ori, vrea sa fie implicat mai mult. Totusi, ele sunt incluse in proiectul general ca aspect financiar, asa cum s-a mentionat la punctul 4.
Fara un proiect detaliat, care sa ofere toate informatiile necesare, fie ele tehnice sau financiare, Clientul poate intra in capcana conflictelor care in cele din urma pot avea un efect iremediabil asupra rezultatului. Un proiect ofera garantia executiei la standarde profesionale capabile sa garanteze un produs final care sa fie multumitor din toate punctele de vedere.
Un proiect trebuie sa fie o forma de comunicare intre Client, Contractor si Consultant. Cand un proiect este bine realizat ofera un proces de constructie fara erori, elimina “ajustarile” neprofesionale iar costurile sunt tinute sub un control strict si sunt in transparenta totala. Nu exista “merge si-asa”, nu exista inselatorii si nici conflicte pentru ca Arhitectul Peisagist este garantul calitatii si al derularii proiectului in termeni profesionali spre linistea clientului.
Desigur, sunt mult mai multe aspecte de luat in considerare iar proiectele variaza in complexitate de la caz la caz. Odata cu complexitatea variaza si costurile, si contractele si implementarea. Practic nu exista limite pentru ceea ce ar putea sa isi doreasca un client, fie in domeniul privat sau cel public. Tipurile de proiecte influenteaza si ele foarte mult pentru ca arhitectul peisagist este activ in realizarea de parcuri si gradini sau Masterplanning, regenerari urbane, Infrastructura, etc. Asadar, aveti incredere in ceea ce poate face arhitectul peisagist pentru ca este un profesionist cu mai multe specializari, necesare pentru crearea de spatii verzi sau urbane, private sau publice de care beneficiem cu totii…
Pentru mai multe informatii cu privire la proiectarea in Arhitectura Peisagera sau pentru o eventuala colaborare va rog sa ma contactati folosind informatiile de mai jos.
Telefon (0040) 0723013723
email: dumitru@imperium-urbis.com
Multumesc si va astept….